Bonobo

Bonobo , ( Pan paniscus ), također se naziva pigmejska čimpanza , oponašati koja se smatrala podvrstom čimpanze ( Pan trogloditi ) do 1933., kada je prvi put zasebno klasificiran. Bonobo se nalazi samo u nizini prašume uz južnu obalu Rijeka Kongo u Demokratskoj Republici Kongo. I fizičkim izgledom i načinom života sličan čimpanzi, bonobo je vitkiji, s dužim udovima, užim prsima i okrugle glave s manje isturenim licem. Bonoboji nisu puno manji od čimpanza: mužjaci teže oko 39 kg, a ženke oko 31 kg, ali obojica su iste visine i stoje 115 cm (3,8 stope) u uspravnom položaju.

bonobo ili pigmejska čimpanza (Pan paniscus)

bonobo ili pigmejska čimpanza ( Pan paniscus ) Bonobo ili pigmejska šimpanza ( Pan paniscus ), nalazi se samo u nizinskim kišnim šumama duž južne obale rijeke Kongo u Demokratskoj Republici Kongo. Encyclopædia Britannica, Inc.



zemljopisni opseg čimpanzi i bonoba (rod Pan)

zemljopisni opseg čimpanza i bonoba (rod Kruh ) Geografski raspon roda primata Kruh - sačinjen od bonoba ( P. paniscus ) i čimpanza ( P. troglodytes ) - pokriva velike dijelove zapadne i središnje Afrike. Encyclopædia Britannica, Inc./Kenny Chmielewski



Saznajte o društvenom ponašanju bonoba

Saznajte o društvenom ponašanju bonoba Što bonoboi mogu naučiti ljude o tome kako se slažu. Svjetski festival znanosti (izdavački partner Britannice) Pogledajte sve videozapise za ovaj članak

što je spoj u znanosti

Bonobos se uglavnom hrane u drveće i spustiti se na zemlju da se presele na drugo drveće. Jedu uglavnom voće (koje često međusobno dijele) i drugu vegetaciju, poput bilja i korijenje . Ponegdje, hrana pere se u potocima. Dijeta se dopunjuje s beskičmenjaci kao što su gusjenice i gliste. U rijetkim su slučajevima primijećeni kako jedu šišmiši , leteće vjeverice, pa čak i mladi duikeri (mali antilope ). Za razliku od šimpanza, bonobo ne lovi majmune, već se igra i dotjeruje s njima. Nadalje, fenomeni čedomorstva, kanibalizma i smrtonosne invazije viđeni među čimpanzama nikada nisu primijećeni kod bonoba. Odnosi između zasebnih zajednica također se razlikuju - pojedinci se često miješaju. Odrasli se muškarci ne miješaju, ali, za razliku od čimpanzi, nisu neprijateljski raspoloženi. Egalitarno i mirno bonobo društvo moglo se razviti kao rezultat smanjene konkurencije zbog obilja hrane u njihovim staništa .



Bonoboji su aktivni tijekom dana i kreću se na sve četiri, hodajući zglobovima. Leje prave od lisnatih grana, ali, u divljini, upotreba alata uglavnom je ograničena na kišobrane i povlačenje grana tijekom zastrašivanja. Oni tvore zajednice koje obično broje od 30 do više od 100 pojedinaca koji zauzimaju površinu od 22–60 četvornih kilometara (8,5–23 četvornih kilometara). Svaka zajednica se pak sastoji od stranaka, skupina od 6–15 pojedinaca koji se zajedno hrane, ali čije se članstvo neprestano mijenja. Ženke Bonobo i njihovi mladi čine srž većine skupina, a mužjaci imaju tendenciju da slijede vodstvo zrelih ženki. Ženke se udružuju protiv odraslih muškaraca, a majke pomažu svojim odraslim sinovima da unaprede svoj dominacijski rang. Stoga, iako su odrasli muškarci veće veličine od odraslih ženki, ne može se reći da prvi dominiraju drugima. Mužjaci se najmanje rijetko dotjeruju i dijele hranu s drugim muškarcima, dok se ženke njeguju i dijele hranu uglavnom s drugim ženkama. Muškarci i žene, stari i mladi, pare se i koriste se raznim seksualnim ponašanjem kako bi promovirali društvenu povezanost. Ženski bonobo seksualno su aktivni većinu vremena od svojih kolega čimpanze; oni rađaju potomstvo u otprilike petogodišnjim intervalima i nastavljaju kopuliranje s mužjacima u roku od godinu dana od davanja rođenje . Bonobo se ponekad pare u položaju licem u lice, što se rijetko viđa među čimpanzama.

Bonobosi su među najbližim rođacima čovječanstva. Genetska analiza sugerira da je linija koja vodi do moderne ljudi ( Homo sapiens ), a loza koja sadrži bonobos i čimpanze razlikovala se između oko 6,5 i 9,3 milijuna godina. Genetske studije također sugeriraju da su se bonobos i čimpanze međusobno razišli prije otprilike 1,7 milijuna godina.

fizikalna znanost je proučavanje
ljudska evolucija

ljudska evolucija Divergencija ljudi i velikih majmuna od zajedničkog pretka. Encyclopædia Britannica, Inc.



Broj bonoba u divljini se smanjuje zbog ljudskog uništavanja šuma i ilegalnog lova bonoba za meso. Međunarodna unija za zaštitu prirode i prirodnih resursa smatra da je bonobo ugrožena vrsta; na kraju 20. stoljeća procijenjeno stanovništvo bilo je manje od 40 000. Istraživanja provedena početkom 21. stoljeća sugeriraju da je populacija bonoboa i dalje u padu, padajući na nešto više od 20 000 jedinki do 2016. godine.